ČO SA UDIALO POČAS 16 DNÍ AKTIVIZMU 2019?

Po prvý krát v histórii Slovenska sa k Medzinárodnému dňu za odstránenie násilia na ženách verejne vyjadrila hlava štátu. Pani prezidentka v ten deň zároveň v prezidentskom paláci so zástupkyňami viacerých mimovládnych organizácií, ktoré dlhodobo pracujú v oblasti ľudských práv žien a násilia na ženách a ocenila ich prácu a úsilie.
Odmietavý postoj k násiliu na ženách vyjadrila 25. novembra aj Verejná ochrankyňa práv, Mária Patakyová a aj ďalší predstavitelia a predstaviteľky vlády a štátnych inštitúcií alebo veľvyslanectiev.  
V rôznych mestách a na rôznych miestach Európy a sveta, vyšli do ulíc tisíce žien, aby upozorňovali na násilie na ženách a iné formy útlaku a diskriminácie žien. Medzi nimi aj ženy zo skupiny Las Tesis z Chile. Ich silné pouličné predstavenie “Un violador en tu camino” upozorňujúce na násilie na ženách obletelo svet. Text, ktorý skandovali, sa stal neoficiálnou hymnou desiatok ďalších podobných protestov po celom svete.  
28. novembra Európsky parlament jednoznačne podporil ratifikáciu Dohovoru Rady Európy o odstránení násilia na ženách a domáceho násilia a boji proti nemu a prijal veľkou väčšinou rezolúciu, ktorou vyzval krajiny, ktoré ho ešte neratifikovali, aby tak urobili. 
28. novembra hlasovalo 93 poslancov a poslankýň NR SR za uznesenie, v ktorom sa uvádza, že NR SR nesúhlasí, aby SR bola prostredníctvom rozhodnutí a opatrení Európskej únie viazaná Dohovorom Rady Európy o odstránení násilia na ženách a domáceho násilia a boji proti nemu, nesúhlasí, aby EÚ pristúpila k dohovoru bez akýchkoľvek obmedzení a žiada vládu SR, aby s využitím všetkých možností postupovala voči inštitúciám EÚ a Rady Európy s cieľom zabrániť prijatiu záväzkov, ktoré nie sú v našom právnom poriadku a vyplývajú z Dohovoru. 
1. decembra sa v Bratislave konal spomienkový koncert pre Violu Macákovú, ktorá bola podľa správ polície a médií mučená, pravdepodobne znásilnená a zavraždená 11. novembra. Polícia vraždu vyšetruje.  
4. decembra sa aktivistky, ženy a muži zhromaždili pred budovou NR SR, aby vyjadrili nesúhlas s navrhovanými zmenami v prístupe žien k interupciám. V rámci iniciatívy Nebudeme ticho! to už bolo tretie protestné zhromaždenie za posledné mesiace.  
5. decembra v NR SR neprešiel návrh zákona, ktorý mal sťažiť ženám prístup k interupciám a požadovať od nich úkony, ktoré boli v rozpore s právom žien na súkromie, dôstojnosť a nerešpektovali rozmanitosť skúsenosti žien. 
6. decembra polícia informovala o tom, že v Pezinku našli telo mŕtvej ženy. Prípad vyšetrujú ako vraždu. Polícia zadržala 30 ročného muža podozrivého z vraždy ženy.  
11. decembra, presne mesiac od brutálnej vraždy Violy, zorganizovala skupina žien v Bratislave flash-mob “Násilník v ceste/ Un violador en tu camino” a pridala Slovensko na mapu týchto protestov proti násiliu na ženách na celom svete.
Ďakujeme všetkým ostatným jednotlivým ľuďom, skupinám alebo organizáciám, ktorí a ktoré sa zapojili do 16 dní aktivizmu, či už vlastnými aktivitami  alebo podporou kampaní a iniciatív, ktoré na násilie na ženách upozorňujú.  
Share on facebook
Zdieľať

Ďalšie udalosti